« Tillbaka till senaste års nyhetsarkiv
 
 
10-05-16
Segersviten bruten - sexa i Kina efter problemfyllt rally
Söndag 16 maj

Så var segersviten bruten för Patrik och Görans del.
- "Efter fem raka segrar, kan man förvänta sig nån motgång" säger Patrik inte allt för nedslagen. "Ibland är det stolpe in och marginalerna på ens sida. Det var det inte den här gången".

Under gårdagen tappade de mycket tid på en punktering och idag valde teamet att köra på Pirellidäck, samma som Mark Higgins som ledde rallyt överlägset.
- "Målet var att avancera upp till andraplats och det lyckades vi nästan med" säger Patrik.

Fyra sträckor återstod att köra idag. Första sträckan vann de med 19 sekunder och tog in över en halv minut på tvåan. De vann även andra sträckan idag och därmed var de uppe på tredjeplats bara 4,5 sekunder bakom tvåan Välimäki.
- "Det var lungt, det visste vi att vi kunde ta in på de två sista sträckorna efter service".

Men på första sträckan efter service fick de en framhjulspunka:
- "Det var på en lång sträcka, så vi var tvungna att stanna och byta däck. Där rök två minuter. Men strax efter hoppade växelvajern av och växeln låste sig på femmans växel. Det går inte att köra ett rally med femman i, så vi fick stanna och öppna huven och reparera" förklarar Patrik.

Därmed rök sju viktiga minuter och även chanserna till pallplats. Sista sträckan vann de åter:
- "Vi vann tre av fyra idag och lyckades nästan med det vi hade tänkt oss. Så jag är nöjd med dagens rally, det har varit både roligt och lärorikt. Ett väldigt svårt rally. Däcken har varit avgörande, kan man säga. Higgins har kört på Pirelli och han har dessutom inte haft några som helst problem. Annars har alla förare drabbats av problem och placeringarna har bytts i toppen" avslutar Patrik.

Härnäst är det Ryska Mästerskapen för Patriks del. Dit kan inte Göran följa med så Emil Axelsson, Sandells co-driver, hoppar in istället. Mer om det till veckan.

Jing Ning Rallyt
1. Mark Higgins    
2. Jussi Välimäki    
3. David Higgins    
4. Patrik Sandell    
5. Liu Cao Dong
6. Patrik Flodin

 

 

 

Rallyts tidigare rapporter neröver
Lördag 15 maj

Patrik och Göran fick i morse gå ut och spåra i lösgruset
- "Vi tappade mycket tid på att spåra och låg efter de två första sträckorna på en femteplats" berättar Patrik
- "Men på första sträckan efter service, SS4, körde vi upp oss från femte till andraplats. Men på SS6 fick vi tyvärr en punktering och tappade en och en halv minut."

Därefter var det åter dags för service.
- "Taktiken var sen att plocka in tiden vi missat och köra upp oss igen. Men på SS6 snurrade jag på ett ställe där det var en mur och ställde mig på tvären. Till slut kom jag runt, men åt fel håll och fick köra och dra i handbromsen. Vi tappade 15 sekunder på vår tid från förra varvet"

På SS7, dagens sista sträcka, ville det sig inte heller riktigt
- "Däcken tog helt slut, har aldig haft så trasiga däck förut. Och dämparen är helt sönder. Det går inte att köra på full fart".

Leder rallyt gör Mark Higgins, som är den enda av förarna som inte haft några större problem. Han kör även på ett helt annat däckfabrikat. Övriga förare har drabbats av många punkteringar och andra missöden.
- "En av fördelarna är att vi inte går ut först i morgon. Och mycket kan hända. Det är många som har haft stora problem, så vi siktar på att köra upp oss på pallplats i morgon" avslutar Patrik hoppfullt.

Jing Ning efter dag 1
1. Mark Higgins 16:24,00  
2. Jussi Valimaki 16:31,70 +1:28,9
3. David Higgins 16:29,40 +1:59,9
4. Patrik Sandell 16:43,44 +2:00,0
5. Patrik Flodin 16:31:70 +2,21,4
6. Liu Cao Dong 17:27,17 +3:21,3
       

 

 

 

Rallyts tidigare rapporter neröver

Vann inledande superspecialen
Patrik och Göran är på plats för att köra andra deltävlingen i det Kinesiska Mästerskapet. Det gör de åter tillsammans med det Kinesiska Mitsubishiteamet Hongyun Honghe Rally Team. Vädret i Kina är som svensk sommar. Idag var det mulet och 23 grader varmt.

På dagens inledande superspecial, var bara 0,8 km lång, var Patrik och Göran 1,1 sekunder före snabbaste konkurrent som var en hemmaåkare (kan dessvärre inte tyda ut hans namn eftersom det står på kinesiska...). På delad tredjeplats hittar vi David Higgins och Jussi Valimäki, 1,2 sekunder bakom och Patrik Sandell hittar vi sexa, 1,6 sekunder efter.

I Kina rekognoserar man i rallybilarna och det gjordes i veckan.
- "Det gick bra, men bilen gick sönder på sista sträckan under andra varvet så vi fick åka i baksätet på en annan bil" berättar Patrik.
- "Vägarna är smala och det är mycket dåliga kanter. Vägarna har mycket gupp och småhopp och ytan är hård, med mycket rullgrus på" sammanfattar Patrik vägarnas karraktär.

Patrik och Göran är ledare i Kinesiska rallyt och går därmed troligen ut som första bil och blir ekipaget som får sopa ren vägen. Sex europeiska ekipage finns på startlinjen. Förutom Patrik och Göran hittar vi bröderna Mark och David Higgins, Patrik Sandell, Valimäki och Jaako.

Rallyt drar igång på allvar 02:51 med SS2. Tidsschema och info hittar du » här

Vi kommer att sammanfatta rallyt efter varje dag här på sidan.

Jing Ning efter SS1
1. Patrik Flodin 43,1  
2. Wei Hong Jie 44,2 +1,1
3. David Higgins 44,3 +1,2
  Jussi Valimäki 44,3 +1,2
5. Mark Higgins 44,6 +1,5
6. Patrik Sandell 44,7 +1,6
7.
Liu Cao Dong
44,9 +1,8
8. Li Wei 45,3 +2,2