Patrik Flodin Förare
   
Patrik Flodin
2019:  
1:a Svensk Mästare Trimmat 4wd/R5
2:a Sprint SM
1:a SM South Swedish Rally
1:a SM Kolsva
1:a SM Linköping
2:a SM Bergslagsrallyt
2:a SM iGästabudstrofén
   
2018:  
1:a Svensk Mästare Trimmat 2wd
1:a Rally Näsviken
1:a SM South Swedish Rally
1:a SM Rally Askersund
1:a SM Snapphanerallyt
1:a SM Linköping
   
2016:  
3:a Östersund Winter Rally
   
2015:  
1:a Siljasvängen
   
2014:  
3:a Brons Rallycross-SM Supercar Lites
1:a Rallycross-SM Strängnäs
1:a Rally Silvasvjängen
4:a Rallycross VM, Höljes
4:a Rallycross SM, Knutstorp
4::a Rallycross SM, Solvalla
   
2013:  
4:a V8 Thundercars totalt
1:a Camaro Cup, Östersund
2:a Camaro Cup, Falkenberg
3:a Camaro Cup, Karlskoga
4:a Camaro Cup, Östersund
4:a Camaro Cup, Ring Knutstorp
§:a Camaro Cup, Tierp Arena
4:a Camaro Cup, Falkenberg
5:a Camaro Cup, Karlskoga
   
2012:  
2:a Sibu Rally, IRC
5:a Ypres Rally, IRC
5:a Race of Champion
1:a Race of Champion, co-driver
   
2011:  
2:a Grupp-N VM
1:a Wales Rally GB
1:a Rally Spain, PWRC
2:a Rally Argentina, PWRC
3:a Rally Finland, PWRC
   
2010:  
2:a Grupp-N VM
1:a Rally Braslaw
1:a Rally Jordan, PWRC
1:a Vinterpokalen, SM. I:a totalt
1:a Rally Sweden, PWRC
1:a Rally Peno (Ryska Mästerskapen)
1:a Rally Japan, PWRC
2:a Xue Cheng Rally, (Kina)
   
2009:  
Rysk Mästare Första icke ryska medborgare som blir Rysk Mästare
1:a I alla deltävlingar av Ryska Mästerskapet
3:a Rally VM-Finaland
   
   
2008:  
2:a/Utesl VM Finland.
1:a GrN Rally Auto Alians V.Luki
1:a GrN VM England
   
2007:  
11:a WRC Svenska Rallyt i WRC-debut i VM
1:a GrN Rally Norway, VM (11:a totalt)
1:a GrN Rally Portugal, VM (17:e totalt)
1:a GrN South Swedish Rally (2:a totalt)
7:a+10:a Camaro Cup (Racedebuten)
1:a GrN Rally Finland, VM
   
2006:  
Svensk Mästare
1:a GrN Berglsagsrallyt (SM)
1:a GrN Rally Norway
1:a GrN Snow Rally (SM)
3:a GrN Rally Portugal
1:a GrN Sapa South Swedish Rally (SM)
5:a WRC Rally Trøndelag (NM), WRC-debut
8:a GrB Rally Bohemia (klättrade 18 placeringar efter enastående körning i asfaltsdebuten)
1:a Finnkampen Motor
1:a Rörforsloppet, Back SM (satte Backrekord)
2:a GrN Rally-VM Finland
1:a GrN Rally Falun
1:a GrN Rejmeknixen
1:a GrN Östgötarallyt GrN, 2:a totalt i tävlingen
2:a GrN Rally Wales, VM
Årets Bilsport Award Junior
   
2005:  
5:a GrN VM i Finland (låg etta när växellådan havererade på sista sträckan)
1:a GrN Silverratten
1:a GrN Kong Christian Race
2:a GrN SM i Sandviken (Premiär med Maria 26/2)
2:a GrN Eksbosprinten (Premiär i GrN)
   
Sammanfattning
Patrik började köra motorcross när han var 11 år och tävlade med stor framgång, bland annat i Ungdoms SM.

Intresset för motorcross slutade i och med att Patrik som 15-åring började med folkrace. Även här hade han stora framgångar. I och med att han fyllde 16 år, tog han sin förarlicens och började köra rally. Fram till 2003 tävlade han inom de båda grenarna, men specialliserade sig sedan på rally.

2003 fick han Morgan Olssons stipendium med motiveringen:
"Patrik är en ung målmedveten kille som trots sin ringa ålder visat en gryende talang".

Även Nordanstigs kommun uppmärksammade honom med ett stipendium med motiveringen:
"Patriks insatser i sin klass i Volvo Orginal är jämförbart med att vinna SM".

Patrik körde under de första åren i Volvo Orginal och vann det mesta han ställde upp i. I slutet av 2004 gjorde han SM-debut i en lånad Polo under de två avslutande SM-deltävlingarna.

I januari 2005 byttes Volvon ut mot en Mitsubishi GrN. Samma år inleddes sammarbetet med co-drivern Maria Andersson när hon med en dags varsel fick hoppa in under SM i Sandviken. I tävlingen slutade duon tvåa och Maria blev kvar som co-driver tillsammans med Patrik fram till 2008.


2006 års säsong inledde Patrik med att vinna de tre inledande SM-deltävlingarna och dessutom vinna Rally Norway. Rally Norway var VM-kandidat och lyckades också få VM för 2007. Patrik gjorde även asfaltsdebut i Rally Bohemia i Tjeckien, men den tävlingen inleddes nattsvart. Redan i starten på den inledande specialsträckan gick en axel i växellådan av och bilen fick bärgas ut från arenan. De startade om dagen efter med drygt 5 minuter i strafftid och låg på en 26:e plats. De imponerade stort på asfaltsåkarna, genom att åka fortare och fortare ju längre rallyt gick och dessutom vinna tre sträcksegrar. De åkte upp sig 18 placeringar och slutade på en hedervärd åttondeplats. (Räknar vi bort tidstillägget de fick, hade det räckt till en andraplats, vilket är imponerande i en debuttävling på asfalt).

Samma år ställde Patrik upp i Finnkampen Motor. Han kammade hem den totala segern över både rally- och racingförarna i Sverige/Finland.

Därefter gjorde Patrik och Maria en enastående insats i det finska VM-rallyt, där de tillsammans med Anton Alén utklassade de övriga förarna. De skiljde sällan över en sekund mellan de båda vid målgången på sträckorna, men Patrik drabbades av fler punkteringar och råkade hamna av vägen vid en laddning om vinna eller försvinna. De slutar hedervärt på en andraplats.

SM-finalen i Östgötarallyt vinner de och slutar tvåa totalt. Därmed blev Patrik Svensk Mästare 2006.

SM-titeln var givetvis mycket kul att plocka hem. Det var ett delmål i den framtida drömmen som gick i uppfyllelse. Men de segrar Patrik tycker är bland de roligaste i år är nog vinsten i Finnkampen Motor och premiären i Back-SM som slutade med både vinst och backrekord. Bägge tävlingarna var något som han inte vanligtvis sysslar med och därför kändes de extra roliga.

2007 inledde Patrik med att ingå ett samarbete med både Olsbergs och Monitor. Siktet för året var att åka hela GrN-VM och så många deltävlingar i Europa som möjligt. Under Svenska Rallyt fick de låna Olsbergs WRC-Subaru Impreza och gjorde därmed sin debut i en WRC i VM-sammanhang. De slutade på en hedervärd elfteplats. Helgen därpå var det Norska VM-rallyt och där kammade de hem segern i GrN med över två och en halv minut.

2008 blev Göran Bergsten co-driver och Patrik hyrde en GrN bil till Finska VM-rallyt. Där gjorde de en mycket stark insats genom att sluta tvåa i ett av världens snabbaste rallyn. Dessvärre visade besiktningen ett litet litet läckage mellan turbo och restriktorn, varför Patrik och Göran uteslöts efter målgången.

Patrik blev inbjuden av det ryska URT-team (Uspenskiy Rally Tecnica) och fick köra finaltävlingen i Ryska Mästerskapet. Det gjordes med så stor framgång, att Patrik även fick köra VM-finalen i England i GrN. Även där blev det succé och Patrik och Göran kammade hem segern i GrN. Därmed blev det klart om ett samarbete under 2009.

2009 körde Patrik och Göran med ryska URT-team i hela ryska mästerskapet och nästan hela VM. De vann de fyra första deltävlingarna i Ryssland och blev därmed klara ryska mästare, trots att två deltävlingar återstod. Därmed blev de det första icke ryska ekipage, som blev ryska mästare någonsin.

I VM gick det inte riktigt lika bra. Bilen höll inte riktigt hela vägen och en fjärde plats i Italien/Sardinen blev bästa placeringen. Även de här året hyrde Patrik en bil och slutade på tredje plats i VM i Finland.

2010 startar Patrik och Göran PWRC (GrN-VM) tillsammans med URT-team. Tillsammans med Ryssarna startar de även i Ryska Mästerskapet. Dessutom kör de tillsammans med Hongyun Honghe Rally Team i Kinesiska Mästerskapet.

Säsongen har inleddes på bästa tänkbara sätt. Efter fem tävlingar, blev det fem vinster i både Kina, Ryssland och VM.

Först ut var seger i Ryska Mästerskapet, sedan kammade de hem VM-deltävlingen på hemmaplan, Svenska Rallyt. Därefter var det seger i andra deltävlingen av Svenska Mästerskapet där de även totalvann. Sedan blev det seger i Rally Jordanien och därnäst seger med Emil Axelsson i högerstolen i Ryska Mästerskapet (Rally Braslaw). VM-finalen i England inledde de genom att näst intill utklassa konkurrenterna i den nya Subarun. Efter sex körda sträckor, ledde dem med 1 minut och 17 sekunder. Men på sista sträckan på fredagen krökte de styrstaget. Ett problem under lördagen med ett fjäderben, stoppade guldjakten, men av de 18 sträckor de startade i, vann de 14 av dem och slutade femma i rallyt. Därmed kammade de hem andraplatsen i 2010-års VM för Grupp N.

2011 startade Patrik och Göran åter tillsammans med Ryska URT-team och efter några nya segrar i VM, blev de åter tvåa i rally-VM för Grupp-N.

2012 blev lite av ett mellanår. Patrik och Göran gjorde några rallystarter tillsammans med PS Engeneering i IRC-serien. Dessutom inleddes samarbetet med Brings Racing och Patrik gjorde två starter i Camaro Cup. I slutet av säsongen blev han inbjuden till Race of Champion där han slutade femma, men kammade hem segern som co-driver tillsammans med Martin Semerad.

2013 blev det racing för hela slanten när Patrik körde Camaro Cup, eller V8 Thundercars som klassen döpt om sig till, för Brings Racing. In i det sista var han med och slog om en total pallplats, men blev utesluten under sista tävlingshelgen och fick nöja sig med en fjärdeplats.

Under 2014 gör Patrik och Brings racing debut inom Rallycrossen och kör SM i Super Lites-klassen.

Under 2015-2017 har Patrik lite av ett mellanår och göra bara fåtalet starter i rally.

2018 gör han comeback i Rally-SM tillsammans med Göran Bergsten med en BMW och kammar hem SM-titeln i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen.

Året därpå, 2019, startar Patrik och Göran tillsammans med MAX RPM i den högsta SM-klassen och säkrar SM-titeln med en deltävling kvar på säsongen.

2020 var det meningen att det skulle vara ett sabbatsår, men Patrik och Görans trogna fans och sponsorer gillade inte förslaget utan ordnade SM-start i en potent trimmad tvåhjulsdriven Volvo 940 Grupp H som gav duon nytt SM-guld.

2021 blev det ny SM-start i Volvon och såg ut att gå mot nytt guld efter två raka fullpoängare, men ett motorhaveri satte stopp för den jakten och de blev utan poäng i de två sista tävlingarna.

Fansen och svenska folket gjorde en insamling för en ny motor och 2022 siktar de på revansch!


Till toppen av sidan